De onderbouw (groep 1 en 2)

De werkwijze in onze kleutergroepen verschilt enigszins van die in de overige groepen. Zo zijn het de enige groepen, waarin kinderen van verschillende leeftijden (4, 5 en 6 jarigen) bij elkaar in de klas zitten. Dit biedt voordelen en meer kansen op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Hoe eerder een kind zich veilig voelt, zichzelf durft te vertrouwen en initiatieven durft te nemen, des te sneller hij zich kan gaan ontwikkelen op allerlei andere terreinen.

Het werken in de groepen 1/2 start vanuit de kring. Hier begint de schooldag en hier keren de kinderen ook steeds weer terug. Daarnaast wordt gespeeld en gewerkt aan tafels, in de hoeken, op de unitpleinen, in de speelzaal en op het schoolplein. Het leren gebeurt vooral door spelen; een proces waarbij de leerkracht een stimulerende en sturende rol heeft.

basisschool-aventurijn-005

De lesprogramma wordt aangeboden binnen voor de kinderen herkenbare thema's. Hiervoor gebruiken wij de methode Kleuterplein en thema's welke door de leerkrachten zelf bedacht en voorbereid worden. Daarnaast is het altijd mogelijk dat de leerkracht inspringt op datgene wat onder de kinderen leeft.