De middenbouw (groep 3, 4 en 5)

Vanaf groep 3 werken wij met leerstofjaargroepen. Sociaal - emotioneel gezien, vinden de kinderen hier de meeste aansluiting op elkaar en op cognitief en creatief gebied kunnen zij elkaar helpen en veel van elkaar leren.

Naast het spelend leren, waarvoor nog regelmatig tijd wordt ingeruimd, starten wij vanaf groep 3 met het aanleren van de basisvaardigheden taal, lezen,schrijven en rekenen. De leerkrachten maken gebruik van een effectief instructiemodel waardoor ze hun werk zo doeltreffend mogelijk uitvoeren. Een korte, duidelijke uitleg aan de hele groep, om daarna extra aandacht te kunnen besteden aan kinderen die dat nodig hebben. De leerstof en onze methoden bieden mogelijkheden tot het werken met verschillende niveaus in de groep.

Deze manier van werken door de leerkrachten leidt vanzelfsprekend ook tot meer aandacht voor het zelfstandig werken van de kinderen. Langzaam maar zeker, en opgebouwd van speel-leertaken aan het begin van groep 3 naar steeds meer zelfstandige werktaken in groep 4 en 5, leren we de kinderen verantwoording te dragen voor hun eigen werk.