De cultuur van onze school

Basisschool Aventurijn is een school waar naast het leren de beleving en een goede sfeer heel belangrijk zijn. Om dit in de praktijk vorm te geven hebben wij de 5 ankers van basisschool Aventurijn vastgelegd.

I Maak het je eigen.
Met elkaar streven wij ernaar om een structuur op te zetten en in stand te houden, die de teamleden in staat stelt zich met hart en ziel in te zetten voor het onderwijs aan en ontwikkeling van de kinderen op basisschool Aventurijn. Wij hanteren hierbij vijf "principes":

• Wees verwelkomend;
  • Wees oprecht;
  • Wees goed op de hoogte;
  • Wees zorgzaam;
  • Wees betrokken.

II Alles is belangrijk.
Wanneer we details over het hoofd zien of er geen aandacht aan geven kunnen er kostbare vergissingen gemaakt worden. Daarom geldt:

• Aandacht voor detail hoort een principe te zijn en geen toevalskwestie;
  • Beknibbel nooit op kwaliteit;
  • Prioriteit stellen aan doelstellingen;
  • Iedereen is belangrijk, kinderen en teamleden zijn uniek.

III Verras en verheug.
Veel scholen richten zich op de basis-ingrediënten van een basisschool en niet genoeg op 'dat beetje extra' dat hen onderscheidt van andere basisscholen. Basisschool Aventurijn streeft nu juist wel naar "dat beetje extra'. Wij proberen manieren te blijven zoeken om het welbevinden voor zowel kinderen, ouders als teamleden te vergroten. Een manier om dit te doen is verrassen. Maar verrassingen hoeven niet persé spontaan te zijn. In veel gevallen zijn de grootste verrassingen juist gepland.

IV Verwelkom verzet.
Niemand is zonder fouten. De kunst is om er op een goede manier mee om te gaan.

V Laat je sporen na.
"Wat is het toch mooi dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten om de wereld te verbeteren."
Anne Frank

Aventurijn wil binnen de school op zoveel mogelijk aspecten een milieubewuste rol spelen. Dit doen wij o.a. door:

• Kinderen bewust te maken van en in contact te brengen met het milieu door onze lessen in de methodes en door deelname aan specifieke projecten gericht op het milieu. Milieu hanteren wij in de brede zin van het woord: natuur en milieu.
  • Er naar streven milieuvriendelijke producten te gebruiken.
  • Ons gebouw kent diverse energiebesparende voorzieningen.
  • Gebruik van een papier- kliko
  • Brieven in principe per mail te verzenden.
  • Streven naar een zo zuinig mogelijk gebruik en verbruik van materialen zonder af te doen aan de kwaliteit van het onderwijs.