Toptalent

Het geven van extra mogelijkheden aan begaafde leerlingen komt voort uit de overtuiging, dat het wenselijk is om alle leerlingen zoveel mogelijk tegemoet te komen in hun onderwijsontwikkeling. We spreken van het geven van onderwijs op maat. Het is van belang dat de leerkracht zich afvraagt welke leerlingen behoefte hebben aan een breder onderwijsaanbod om te voorkomen dat een leerling door onvoldoende uitdaging en begeleiding de kans loopt te gaan onderpresteren en / of vastloopt.

Basisschool Aventurijn heeft een speciaal programma voor 'toptalenten'. Wij zijn hier ook in opgeleid en hebben meerdere toptalentcoaches. Zij begeleiden/ coachen de leerkrachten bij de begeleiding van toptalenten in hun groep. In overleg met de toptalentcoach en de Intern Begeleider bepaalt de leerkracht welke kinderen in aanmerking komen voor het leerstof aanbod voor pluskinderen of begaafde kinderen. Hierbij worden niet alleen de cognitieve vaardigheden van een kind meegewogen, maar ook de sociale en emotionele vaardigheden en de werkhouding. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de ouders.