Cooperatief leren

Naast het leren van de leerkracht kunnen kinderen ook veel leren van elkaar. Met een mooi woord heet dat Coöperatief leren. Naast kennis vergaren leren kinderen gericht samenwerken en zijn alle kinderen in hoge mate betrokken bij de leerstof. Soms is het beter om een individuele werkvorm te kiezen.

Kenmerken van Coöperatief Leren zijn: positieve wederzijdse afhankelijkheid, individuele verantwoordelijkheid, directe interactie, samenwerkingsvaardigheden en evaluatie van het groepsproces. Dit wil niet zeggen dat de kinderen altijd mogen samenwerken. Soms is het juist beter een individuele werkvorm te kiezen. Een weloverwogen afwisseling tussen individueel leren en Coöperatief leren heeft een zeer positieve uitwerking op het leerproces en de leerresultaten.